Hasznos információk
Oktatóinknak
Hallgatóinknak
Látogatóinknak Középiskolásoknak
Online hosszabbítás
olvasó vonalkódja
jelszó
Online előjegyzés
Könyvtárközi kérés
Kérdezzen! Segítünk...
Híreink
Megosztás:FacebookRSS
Látogató számláló
eddig: 694186
DUE Honlap
NEPTUN
Keresés a honlapon

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Felhasználói tréningek

Felhasználói tréningek  a Dunaújvárosi Egyetem Könyvtár és Információs Központban

Az információs írástudás alapvető fontosságú minden felsőoktatásban résztvevő hallgató számára. A készségszintű használat elsajátítását, az információs műveltség, a digitális írástudás fejlesztését segítik a könyvtár által szervezett használói tréningek.
Az első félévben alapismereti kurzusokat szervezünk, míg a szakdolgozat-készítést megelőző félévben speciális forrásismereti kurzusokat tartunk, az adott tudományterület, tudományág legfontosabb hazai- és nemzetközi információforrásairól, a keresési technikákról.
E kétféle tematika mellett, oktatóink egyéni igényeinek megfelelően kiscsoportos tréningeket is tartunk.
A Könyvtárba beiratkozott olvasóink számára „Könyvtári séta” címmel tartunk képzést, az online szolgáltatások használatához pedig, felhasználói tréningeket hirdetünk.

 

KÉPZÉSEINK A LÁTOGATÓINK RÉSZÉRE

1. Könyvtári séta

A „Könyvtári séta” keretében bemutatjuk olvasóinknak a könyvtár épületét, különböző funkciójú tereit, állományát. Megismertetjük őket szolgáltatásainkkal és az igénybevétel alapjaival.

Időtartama: 45 perc

Ajánljuk: új beiratkozóknak, minden olvasónknak

 

2. Bevezetés a könyvtár online katalógusának használatába

Bemutatjuk a könyvtár online katalógusának (eCorvina) használatát és az ott elvégezhető olvasói műveleteket.

Időtartama: 45 perc

Ajánljuk: új beiratkozóknak, minden olvasónknak

 

HASZNÁLÓKÉPZÉS HALLGATÓKNAK

A hallgatók a tanulmányaikhoz szükséges szakirodalom-kutatás módszertanát a Könyvtár által meghirdetett használóképzés keretében sajátíthatják el.

1. Campus–túra

Bekapcsolódva a HÖK programjába, a Campus-túra keretében bemutatjuk az elsőéves hallgatóknak a könyvtár épületét, különböző funkciójú tereit, állományát. Megismertetjük őket szolgáltatásainkkal és a használatának alapjaival.

Időtartama: 45 perc

Ajánljuk: elsőéveseknek


2. Bevezetés a könyvtár online katalógusának használatába

Bemutatjuk a könyvtár online katalógusának (eCorvina) használatát és az ott elvégezhető olvasói műveleteket. Megmutatjuk a találatok mentésének, továbbításának módjait. Szólunk az egyéni beállítási lehetőségekről is.

Időtartama: 60 perc

Ajánljuk: elsőéveseknek, új beiratkozóknak

 

3. Adatbázisok és elérhetőségük a DUE Könyvtárában

Általános áttekintést nyújtunk a könyvtár által előfizetett adatbázisokról (bibliográfiai, referáló, illetve teljes szövegű online szakirodalmi adatbázisok). Informáljuk a hallgatókat a számukra relevánsakról, és elérhetőségükről (otthonról, az egyetem IP-cím tartományából, csak a könyvtár számítógépeiről). Az egyes adatbázisok részletes bemutatására külön tréning keretében kerül sor.

Időtartama: 60 perc 

Ajánljuk: elsősorban hallgatóknak, oktatóknak

 

4. E-folyóiratok és elérhetőségük a DUE Könyvtárában

A folyóiratokat tekinthetjük a tudományos információszerzés legfontosabb forrásainak. Egy-egy új kutatási terület rövid időn belül létrehozza a szűkebb szakmának szánt új folyóiratát.

A hatékony folyóiratcikk-keresést a tartalomjegyzék-szolgáltatások teszik lehetővé, hisz több száz, vagy több ezer folyóirat cikkeinek adatait tartalmazzák, és sok esetben elvezetnek a teljes szöveghez is. Magyar- és nemzetközi forrásokat ismertetünk. 

Időtartama: 60 perc

Ajánljuk: elsősorban hallgatóknak, oktatóknak


5. Az Elektronikus Információszolgáltatás (EISZ) és használata

Az EISZ célja, hogy központilag, nemzeti liszensz alapján nemzetközi és magyar információforrások használatát tegye lehetővé a felsőoktatás hallgatói, oktatói és kutatói, valamint tudományos kutatóintézetek munkatársai számára. Az óra keretében az egyes adatbázisok használatának alapjait mutatjuk be. Áttekintjük a feldolgozott tudományterületeket, megmutatjuk a keresési lehetőségeket, a találatok mentésének, továbbításának módjait. Szólunk az egyéni beállítási lehetőségekről is. Az adatbázisok jelentős része csak angol nyelven olvasható, ezért használatát elsősorban az angol nyelvű szakirodalmat keresőknek ajánljuk.

Időtartama: 60 perc előadás + 45 perc gyakorlás

Ajánljuk: az angol nyelvű szakirodalmat keresőknek, szakdolgozat, PhD dolgozat készítéséhez

 

6. Adatgyűjtés, bibliográfiakészítés, hivatkozások

A tudományos publikációk írásának elvi és gyakorlati lépései (anyaggyűjtés, formai elrendezés, bibliográfiakészítés stb.). A legfontosabb hivatkozási szabványok ismertetése (MSZ szabvány, APA, Harvard, stb.)

Időtartama: 45 perc

Ajánljuk: elsősorban hallgatóinknak, oktatóinknak

 

Időpont egyeztetés: személyesen, telefonon, e-mailben